fbpx
ÅDraklinikens logotyp Boka tid

Bra att veta om olika åderbråcksbehandlingar

Frågor och funderingar som uppkommer inför eventuell behandling är en naturlig del av processen. Här följer därför några vanliga frågor och svar gällande åderbråcksbehandling. Tänk på att ingen fråga är för dum att ställa. Ju mer du vet innan ett besök hos oss, desto tryggare kommer du att känna dig inför den kommande behandlingen.

 

Vad kan man göra åt åderbråck?

Vid lindriga besvär kan man prova med kompressionsstrumpa. Vi rekommenderar alltid ett bedömningsbesök hos en kärlspecialist med kompetens i ultraljudsteknik.

Visa sida

Om jag behöver min ven till en framtida hjärtoperation, vad händer då?

Har man åderbråck så är venen sjuk och kan i allmänhet inte användas, oberoende om man behandlar eller inte behandlar åderbråcken. Man får då välja ett annat blodkärl, vanligen tar man en artär från armen.

Om man har kärlkramp med sjuka kranskärl behöver man ibland en hjärtoperation. Under operationen får hjärtat nya kranskärl där de sjuka kranskärlen kopplas förbi (bypass). Ett av de blodkärl man kan använda som ett nytt kranskärl vid operationen är en ven från benet. En förutsättning för detta är att venen är frisk.

Visa sida

Hur visar det sig att jag har åderbråck?

Du kan ha åderbråck som inte syns eller att de visar sig som blå, knöliga upphöjningar.  Ibland ger de symtom som svullnad i benen, huden runt åderbråcket kliar, det kan ömma vid beröring eller att det gör ont om du står eller sitter länge. Du kan ha sår oftast i ankelhöjd som är svårläkta.

Visa sida

Är det mer vanligt hos kvinnor än män?

Ja, det tycks vara ungefär dubbelt så många kvinnor som drabbas jämfört med män. Det finns varierande uppgifter i vetenskapliga rapporter hur fördelningen ser ut, vissa studier visar att ca 40% av alla kvinnor drabbas av åderbråck.

Visa sida

Är det farligt med åderbråck?

Det är relativt ofarligt men leder inte sällan till bensvullnad, kramp, krypningar, smärta och tyngdkänsla. Om åderbråcken inte behandlas kan man få hudförändringar i form av brunaktig missfärgning, eksem och bensår.

Visa sida

Vad kan orsaka åderbråck?

Vanliga orsaker är ärftlighet, hormoner och graviditet. Om man får åderbråck så försvinner de aldrig av sig självt.

Visa sida

Hur uppkommer åderbråck?

I benens vener finns det klaffar som skall föra blodet i rätt riktning och förhindra att blodet stockar sig bakåt. Om klaffarna inte fungerar utvidgas venen. Detta kallas åderbråck.

Visa sida

Fortfarande undrande? Tveka inte att fråga oss på: info@adrakliniken.se.

Ben utan åderbråck vandrandes i vatten

Behandling av Åderbråck

Våra specialister på kärlkirurgi erbjuder snabb, säker och effektiv behandling.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig