ÅDraklinikens logotypBoka tid

Bra att veta om olika åderbråcksbehandlingar

Det spelar ingen roll om du just har upptäckt hudförändringar eller om du redan har bestämt dig för att göra något åt problemet? Det nya och främmande leder alltid till frågor och funderingar. Här följer några vanliga frågor och svar gällande åderbråcksbehandling. Tänk på att ingen fråga är för dum att ställa. Ju mer du vet innan ett besök hos oss, desto tryggare kommer du att känna dig inför den kommande behandlingen.

Vad kan man göra åt åderbråck?

Vid lindriga besvär kan man prova med kompressionsstrumpa. Vi rekommenderar alltid ett bedömningsbesök hos en kärlspecialist med kompetens i ultraljudsteknik.

Visa sida

Om jag behöver min ven till en framtida hjärtoperation, vad händer då?

Venen är sjuk och kan inte användas till ett sådant ingrepp.

Visa sida

Hur visar det sig att jag har åderbråck?

Du kan ha åderbråck som inte syns eller att de visar sig som blå, knöliga upphöjningar.  Ibland ger de symtom som svullnad i benen, huden runt åderbråcket kliar, det kan ömma vid beröring eller att det gör ont om du står eller sitter länge. Du kan ha sår oftast i ankelhöjd som är svårläkta.

Visa sida

Är det mer vanligt hos kvinnor än män?

Tidigare ansågs det vanligare bland kvinnor men i dag vet vi att det är jämnt fördelat mellan könen. Cirka 40% drabbas av åderbråck, oavsett kön.

Visa sida

Är det farligt med åderbråck?

Det är relativt ofarligt men leder inte sällan till bensvullnad, kramp, krypningar, smärta och tyngdkänsla. Om åderbråcken inte behandlas kan man få hudförändringar i form av brunaktig missfärgning, eksem och bensår.

Visa sida

Vad kan orsaka åderbråck?

Vanliga orsaker är ärftlighet, hormoner och graviditet. Om man får åderbråck så försvinner de aldrig av sig självt.

Visa sida

Hur uppkommer åderbråck?

I benens vener finns det klaffar som skall föra blodet i rätt riktning och förhindra att blodet stockar sig bakåt. Om klaffarna inte fungerar utvidgas venen. Detta kallas åderbråck.

Visa sida

Fortfarande undrande? Tveka inte att fråga oss på: info@adrakliniken.se.

Ben utan åderbråck vandrandes i vatten

Behandling av Åderbråck

Våra specialister på kärlkirurgi erbjuder snabb, säker och effektiv behandling.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig