fbpx
ÅDraklinikens logotyp Boka tid
Ben utan åderbråck sittandes vid trottoar

Klassificering av åderbråck

All diagnostik sker med hjälp av ultraljud och vi använder en vedertagen skala (1 – 6) för gradering av åderbråck, sk CEAP-klassifikation.

  • C0 – Inga tecken på venös sjukdom
  • C1 – Ådernät
  • C2 – Åderbråck
  • C3 – Bensvullnad
  • C4 – Hudförändringar
  • C5 – Läkta bensår
  • C6 – Aktiva bensår

I skala 1 – 2 är åderbråcken milda och behandling klassas som skönhetsingrepp.

I skala 3 – 6 anses åderbråcken vara allvarliga sjukdomstillstånd.

I skala 4 – 6 är åderbråcken så grava att det kan finnas möjlighet att behandlingen finansieras via den offentliga sjukvårdsförsäkringen.

Åderbråck förvärras ofta med tiden

En sak är viktig att komma ihåg – åderbråck förvärras ofta med tiden. En patient som har åderbråck i skala 1 – 2 kan snart hamna i skala 3 – 6 osv. Vi rekommenderar därför ofta behandling av åderbråck med medicinska indikation i förebyggande syfte så att inte tillståndet förvärras.

Åderbråcksbehandling med ultraljud

Behandling i tre steg för att ta bort åderbråck

En behandling inleds med att Kärlkirurgen gör en klinisk bedömning för att fastställa vilken behandlingsmetod som är mest lämplig. Detta sker med hjälp av ultraljud. I samråd med patienten beslutar vi om behandlingsmetod och avtalar tid för ingreppet.

I steg två sker behandlingen

Vi använder endovenös laser (EVL) som utförs i lokalbedövning av benet/benen för att ta bort åderbråck. Inte sällan kombineras EVL med sklerosering.

Då metoden är skonsam kan patienten lämna kliniken redan efter 1-2h.

I steg tre är det dags för återbesök där vi kontrollerar att behandlingen är framgångsrik. Det skall innefatta att patienten är nöjd och att den medicinska behandlingen blev korrekt utförd och att läkningen går planenligt.

 

Läs mer om att operera åderbråck

Behandling av åderbråck i underlivet

Åderbråck i underlivet uppstår ofta i samband med graviditet då kroppen av naturliga skäl genomgår stora förändringar. Åderbråcken kan orsaka ömhet, ihållande värk samt sveda och klåda. Samlivet kan påverkas negativt och det är klokt att söka hjälp. Behandlingen är mycket effektiv och de flesta upplever den som smärtfri.

Vi behandlar åderbråck i underlivet med sklerosering.

Läs mer om åderbråck i underlivet

Vad är åderbråck och vilka besvär får man?

Åderbråck är vidgade blodkärl (vener) som visar sig som blåaktiga, knöliga, slingriga upphöjningar under huden på ett eller två ben. Vissa drabbas lindrigt, medan andra får större bekymmer som svullna trötta ben, brännande känsla, klåda, krypningar, stickningar, värk, nattliga kramper och/eller missfärgning av huden. Går man med obehandlade åderbråck kan ovanstående problem leda till eksem och bensår.

Vad orsakar åderbråck?

Venerna har klaffar som skall transportera blodet i rätt rikting dvs tillbaka till hjärtat. När klaffarna inte fungerar flödar blodet ner i benen, blodtrycket i venerna ökar, kärlväggen töjs ut och åderbråck bildas. Kända riskfaktorer för att utveckla åderbråck är bla. ärftlighet, övervikt och graviditet.

Kan åderbråck behandlas?

Åderbråcksbehandling är botande. Patienten blir av med sina symtom och behandlingen förhindrar uppkomsten av sår samt förbättrar det estetiska  intrycket högst betydligt.

Vi använder modern minimalinvasiv teknik (EVL), för att ta bort åderbråck, där vi eftersträvar ett mycket bra resultat med få komplikationer och snabb återhämtning.

Detta skall vägas mot tidigare behandlingsarsenal i form av öppen kirurgi sk. stripping.

Före-och efterbilder på åtgärdat Åderbråck från nöjd patient

Recension från Facebook

”Jag är jättenöjd och tacksam för att jag tackade ja till operation av mina åderbråck på Ådrakliniken! Har levt 40 år med mina åderbråck och först i höstas förstod jag att åderbråcken enkelt kunde tas bort med laser. Mina ben har blivit såå fina…min fru säger det är trolleri. Titta bara på bilderna före(oktober 2021) och efter(juni 2022). Operationen är värd varje krona!”

Ådrakliniken i grindstugan vid Carlanderska

Vill du också ta bort åderbråck?

Boka tid för bedömning med ultraljud.

Boka tid
Ben utan åderbråck går på strand

Vill du veta mer om åderbråcksbehandlingar?

Här finns svaren på det viktigaste frågorna gällande våra olika behandlingar.

Se alla vanliga frågor