
Åderbråck bör behandlas för bättre hälsa och livskvalitet
I benens blodådror som leder blodet tillbaka till hjärtat (vener) finns klaffar som fungerar som ventiler för att blodet ska förhindras att rinna ner i benet istället för tillbaka till hjärtat. Venös sjukdom beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i blodådrorna har blivit svaga och utvidgar sig (venös insufficiens). Oftast finns åderbråck som är slingriga, vidgade vener just under huden på benen men man kan vara ”åderbråckssjuk” utan att man ser något på ytan men diagnos går då att ställas med en ultraljudsundersökning.
Den exakta orsaken är omdiskuterad, men sannolikt överväger en genetisk orsak. Riskfaktorer inkluderar familjehistoria av venös sjukdom, kvinnligt kön, äldre ålder, långvarig stående, samt kroniskt ökat buktryck på grund av fetma, graviditet, kronisk förstoppning eller en tumör. Venös sjukdom är en av de vanligaste kroniska medicinska tillstånden hos både män och kvinnor men förekommer oftare bland kvinnor. Symtom på åderbråck kan vara en blandning av olika symtom som till exempel svullnad, tyngdkänsla, krypningar, klåda, brännande känsla och nattliga kramper och dessa symtom förvärras vid långvarig stående. Komplikationer inkluderar hudförändringar i ankelhöjd som kan leda till bensår och infektion som ofta kräver långvarig behandling. Ibland kan åderbråck vara helt utan symtom och är då enbart ett kosmetiskt problem. Självklart kan dessa också behandlas och leder då ofta till en förbättrad självkänsla.Tillståndet kan förbättras, men inte botas, av livsstilsförändringar, såsom träning, viktminskning och att lägga upp det drabbade benet när man sitter. Åderbråckssjukdomen läker aldrig ut av sig själv utan blir alltid värre med tiden.
Åderbråck bör behandlas om de ger symtom och är diagnostiserade av kärlkirurg för att öka livskvaliteten och förhindra att symtomen förvärras samt för att förhindra att komplikationer inträder.
Behandling bör inte skjutas upp
Behandling av symtomatisk åderbråck bör inte skjutas upp med ett behandlingsförsök med kompressionsstrumpor. Behandling bör erbjudas om venös insufficiens är dokumenterad med en ultraljudsundersökning. Även om kirurgi en gång var standard på vården, har den till stor del ersatts av EVL (endovenös laserterapi), som kan utföras under lokalbedövning och kan ha bättre resultat och färre komplikationer än andra behandlingar.