fbpx
ÅDraklinikens logotyp Boka tid
Cecilia hjälper kunder med åderbråck och ådernät

Hej Cecilia, sköterska på Ådrakliniken

Att välja yrkesinriktning kan vara klurigt men Cecilia Brandrup-Wognsen visste tidigt vad hon ville satsa på. Med anhöriga som jobbade inom vården, social begåvning och med en önskan att få göra skillnad och något meningsfullt, valde hon att utbilda sig till sjuksköterska. Ett val hon aldrig har ångrat.

– Jag älskar mitt yrke, det känns fantastiskt att kunna gå till jobbet varje dag med målet att hjälpa andra människor.

Behandling av åderbråck i familjär miljö

Efter avslutad grundutbildning började hon som sköterska på Thoraxavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Att ta hand om eftervården av hjärt- och lungsjuka innebar ett stort ansvar, men också psykisk påfrestning då det handlade om svårt sjuka patienter. Efter några lärorika år på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, valde hon att gå till Ådrakliniken på Carlanderska, där hon arbetat extra under sin utbildning.

– Ådrakliniken erbjuder något helt annat än vad ett stort sjukhus kan göra. Här är jag inte en i mängden utan det känns mer som att vi är en stor familj. Jag blir sedd på ett helt annat sätt och har betydligt mer ansvar än tidigare. Nu har jag varit här i två år och jag stortrivs. Det är skönt att få träffa patienter som i grunden är friska när de kommer till oss och blir ännu friskare när de är färdigbehandlade, säger Cecilia.

En dag på Ådrakliniken

Cecilias arbetsdag börjar cirka 07.15-07.30, då hon och en kollega startar upp kliniken. Det innebär bland annat att blanda läkemedel, duka upp operationsrummet, förbereda ultraljudsapparater och titta igenom dagens patientjournaler. Men även mer vardagliga rutiner som att sätta i gång tvättmaskinen, koka kaffe och fixa smörgåsar till patienter ingår.

– Vid 08.00 välkomnar jag den första patienten som får en morgonrock och placeras i ett litet lugnt rum. Kirurgen gör ultraljud och därefter spritar jag benet. Jag assisterar kirurgen under den sterila processen, vi stänger det öppna kärlet med endovenös laserbehandling under lokalbedövning. Vi tar också bort utanpåliggande kärl och skleroserar eventuella ådernät.

Efter behandlingen får patienten fika och om inget oförutsett inträffar kan patienten lämna kliniken efter 20 – 30 minuter.

Försöker lära känna patienterna

Patientkontakten är en viktig del av behandlingen. Cecilia månar om att försöka lära känna varje patient så bra som möjligt på den korta tid de har tillsammans. Att vara personlig men inte privat är viktigt. Den sociala delen av behandlingen är väsentlig för både Cecilia och patienten, ömsesidigt förtroende ger ökad trygghet och patientsäkerhet.

Cecilia stortrivs på Ådrakliniken och har därför svårt för att svara på frågan var hon befinner sig om fem år.

– Om fem år? Kan inte se mig på något annat ställe än här, men oavsett vad som händer kommer jag att jobba kvar inom vården, säger hon.

Älskar att laga mat

På fritiden blir det matlagning och träning i form av löpning och gym-klasser med egen personlig tränare.

– Jag älskar att laga mat, så om jag trots allt skulle byta bransch, så skall det vara för att öppna en egen restaurang, avslutar Cecilia.

Åtta snabba med Cecilia